Miód w kapsułce
1 grudnia, 2022
Wzrost zainteresowania żywnością funkcjonalną wymaga zapewnienia trwałości związkom bioaktywnym obecnym w naturalnych produktach. Można to uzyskać między...
Apikultura wojskowa
30 listopada, 2022
W antycznej Grecji pszczoły i miód wykorzystywano jako środek do walki – broń biologiczną. Mimo, że taktykę wykorzystania syconego miodu do osłabienia...
Sztuka i pszczoły
29 listopada, 2022
Modzelewski upiększał sztuką świat, twierdząc, że jej dyskretna forma dodaje mu zawsze dobra. Passendorfer opisywał sztukę prawami doboru naturalnego....
Woda dla pszczół
28 listopada, 2022
Wypełnione wodą wole pszczoły miodnej to około 70% jej wagi. Pszczoła musi się spieszyć, ponieważ w wolu jest tylko woda, więc nie ma możliwości uzupełnienia...
Najwyższe wyróżnienie
26 listopada, 2022
W dniu 19 listopada 2022 roku we Wrocławiu przy ul. Zwycięskiej podczas walnego zebrania delegatów związków pszczelarskich zrzeszonych w Dolnośląskim Związku...
Machine Learning
25 listopada, 2022
Machine Learning w walce z globalnym spadkiem populacji pszczół Od wielu lat obserwujemy znaczący spadek populacji pszczół. Odpowiadają one nie tylko za...
Co warto mierzyć w ulach
25 listopada, 2022
Pszczoły miodne, podobnie jak inne owady zapylające, mają nie tylko kluczowe znaczenie dla przemysłu spożywczego, ale również dla rozwoju każdego przydomowego...
Pasieka nie tylko ulami stoi
23 listopada, 2022
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie ogłosiła konkurs plastyczny pt. „Rój pomysłów wokół ula”, który miał na celu...
Kontrolowanie wagi ula
22 listopada, 2022
Każdemu pszczelarzowi zależy, aby wiedzieć w jakim stanie są pszczoły w jego pasiece. Jednym z podstawowych sposobów kontroli uli jest ich ważenie. Te...
Konkurs kulinarny w Bielińcu
22 listopada, 2022
W Bielińcu odbył się konkurs kulinarny „Promocja tradycyjnych produktów kulinarnych na bazie miodu pszczelego powiatu niżańskiego na tle produktów...
No posts found