RKP BARĆ w Rzeszowie

 W Rzeszowie na Rynku odbyła się impreza pn. „Karpaty na Widelcu 2022’’ podczas której odbył się konkurs na ,,Najlepszy Smak Podkarpacia 2022’’. Do udziału zostało zgłoszone aż 79 produktów w różnych kategoriach, które oceniali:
1. Krystyna Stachowska Wiceprezydent Rzeszowa,
2.Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich – Beata Adamska,
3. Restaurator i smakosz – Robert  Patycki,
4. Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – Marcin Purgacz,
5. Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku.

Natomiast Ambasadorem Festiwalu był Robert Makłowicz, który był gościem honorowym imprezy. 

Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych.  W ramach konkursu zostały wyłonione kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Do konkursu zgłosiło się również Regionalne Koło Pszczelarzy ,,BARĆ’’ z Bielińca, które zgłosiło do konkursu cztery produkty. Wszystkie cztery doceniła Kapituła konkursu przyznając im tytuł ,,Najlepszy Smak Podkarpacia 2022’’.  Są to; w kategorii produkty mięsne: miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie, w kategorii miody: miód nawłociowy i miód wielokwiatowy oraz w kategorii napoje: nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym. Jest to wielkie i kolejne tytuły dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego ,,BARĆ’’ w Bielińcu.

 Pozdrawiam.
Wacek Piędel